Házi kedvenceinkről: kutya macska hörcsög papagáj

Szeretem az állatokat és szívemen viselem a sorsukat. Magam is rendelkezem házi kedvencekkel. Szeretném ezt a blogot minél több fotóval és állat-történettel, hasznos tanácsokkal, tudnivalókkal feltölteni. Ahogy van időm, fejlesztem, így kialakul az arculata.

hirdetések

hirdetések

FRISS BLOGOK:

NAPTÁR:

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

hirdetések

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás freestat.hu 


statcounter Linkgyűjtemény, linktár Linkkatalógus
Link - Placc Linkgyüjtemény Linkster, a linktér!

Légkondicionált luxus tücsökfarm

2010.01.16. 04:35 juc1us

A cím után folytathatnánk, hogy az űrkutatásban bevált anyagok felhasználásával, kifejezetten tücsköknek lett kifejlesztve, de ez nem igaz. Valójában nem másról van szó, mint egy megfelelő szellőzést biztosító eleségtároló dobozról. Korábban sokat vesződtünk az eleségállatok életben tartásával, de kísérleteink sorra kudarccal végződtek. A tücskök rendszeresen egy hét után hullani kezdtek. Szerencsésnek számított az a csoport, amelyik túlélte a hetet, de valószínűleg akkorra már azok is eléggé legyengültek, így a kaméleonoknak nem egy tökéletes táplálék.

Az ötlet nem saját. A kiindulási nagy műanyag dobozt sokan használják tücskök tárolására, többek között állatkereskedések. Az első plusz, amit hozzátettünk, azt Varga Eleknél (www.agamafarm.hu) láttuk először, a tojástartók rendezett elhelyezése. A második újítást mi tettük hozzá, a levegőkeringetést, mivel egyéb – itt nem részletezett – okokból szükséges volt lezárni a dobozt a lakásban. Lezárás nélkül sem gyakori, hogy kiugranának a tücskök, de csak azzal a feltétellel maradhatott a lakásban a doboz, ha tető kerül rá. A tetővel sajnos ugyanazt a hibát követnénk el, mint korábban a kisebb dobozokkal, hogy levegőkeringetés nélkül maradnak a tücskök, és egy idő után az állott, fülledt levegőtől apránként hullani kezdenek. Ezt megelőzendő levegőztető rendszert szereltünk rá, melynek motorját egy 8 cm átmérőjű (számítástechnikában un. 8 cm-es rendszerhűtő) ventillátor testesít meg. Ennek elkészítési útmutatóját fogjuk most megadni a vállalkozó kedvű hüllőtartóknak.

Alapanyagok

1db IKEA-s műanyag tároló doboz + tető, 1db 8cm-es rendszerhűtő, 1db 12V-os tápegység, 3db 30db-os /piaci/ tojástartó..

Összeszerelés

A doboz alját kb. 1 cm magasságban ki kell lyukasztani körben 1cm-enként egy cipész árral (ábra jobbra). Itt fog majd a levegő beáramolni, amit a ventillátor a doboz tetején szív. Az áramlás iránya azért ilyen, hogy esetleg a lehulló tücsök ürüléket vagy almot ne fújja ki. Az árral nyitott lyukak ne legyenek túl nagyok, mert a kisebb tücskök kibújhatnak rajta.

Mérjük le a doboztető közepét, majd fúróval a ventillátor 4 rögzítő csavarjának a helyét, valamint a levegő áramlásához szükséges lyukakat fúrjuk ki. Csavarozzuk fel a ventillátort a tető belső oldalára. Esztétikai okokból célszerűbb a belső oldalra rakni, de gondoskodni kell valamilyen hálós anyaggal arról, hogy a tücskök "ne tudják önkezükkel kioltani az életüket" (ne tudjanak beugrani a forgó lapátok közé). (ábra balra)

Ha a fúrással-faragással készen vagyunk, jöhet a berendezés. Alulra, valami nedvességet felszívó, nem káros – lehetőleg természetes – anyagot rakjunk, pl. búzakorpát, ez alomként is szolgál, és az sem baj, ha belekóstolnak. A tojástartókat a jobb oldali ábrának megfelelően helyezzük el (ehhez valószínűleg fel kell darabolni megfelelő méretre).

Itatót rakjunk be a tücsköknek egy kis műanyag dobozban, de ne legyen mély a víz, nehogy belefulladjanak. Esetleg béleljük ki az itatót puha nedvszívó anyaggal (pl. papírtörlő), és így öntsük fel vízzel. Így nem merülnek el a vízben, és mégis tudnak inni. Az ennivalót vagy a tojástartók tetejére vagy az itató mellé lehet rakni. Ami fontos! Minden nap cserélni kell az itatóban a papírt és a vizet, különben bepenészedik. Minden nap vegyük ki az el nem fogyasztott táplálékot és frissel pótoljuk! Ha ezeket az alapvető szabályokat betartjuk, egyáltalán nem kell elhullással számolnunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://juc1us.blog.hu/api/trackback/id/tr621678513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.