Házi kedvenceinkről: kutya macska hörcsög papagáj

Szeretem az állatokat és szívemen viselem a sorsukat. Magam is rendelkezem házi kedvencekkel. Szeretném ezt a blogot minél több fotóval és állat-történettel, hasznos tanácsokkal, tudnivalókkal feltölteni. Ahogy van időm, fejlesztem, így kialakul az arculata.

hirdetések

hirdetések

FRISS BLOGOK:

NAPTÁR:

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

hirdetések

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás freestat.hu 


statcounter Linkgyűjtemény, linktár Linkkatalógus
Link - Placc Linkgyüjtemény Linkster, a linktér!

Terráriumkészítés alapfokon

2010.01.14. 04:25 juc1us

http://www.tutorial.hu/photoshop/xraykameleon/x-ray_kameleon.jpgA kaméleontartás költséges "szórakozás". Sokan vannak, akik nem engedhetnek meg maguknak egy üvegházat vagy óriás üvegterráriumot gondozóval és takarítónővel együtt. Vannak, akik tudják, hogy a kaméleontartás költséges, mégis próbálnak lefaragni mindenből, akár az állat kárára is, azzal, hogy jóval kisebb terráriumba teszik, mint amiben jól érezné magát. Ezzel az írással azoknak szeretnénk alternatívát nyújtani, akik szívükön viselik díszállatuk jólétét, de nem rendelkeznek korlátlan javakkal, ellenben nem restek barkácsolni.

Előre leszögezzük, valószínűleg nem a legesztétikusabb ketrecek kerülnek majd ki kezeitek közül, főleg, ha először csináljátok, de ilyenkor gondoljatok arra, hogy Ti csináltátok, saját kezetek munkája, és ez majd kárpótol az apróbb hiányosságokért. Ha valaki profi terráriumot szeretne, keressen fel egy évtizedes tapasztalattal rendelkező mesterembert.

Az itt leírtak tapasztalaton alapulnak, és segítségképpen kerültek fel az oldalra, de felelősséget nem tudunk vállalni értük, tehát mindenki csak saját felelősségére fogjon bele!

Na kezdjük...

Mit is készítünk? Terráriumot, vagyis valójában egy ketrecet. A vélemények megoszlanak, melyik a jobb megoldás: ketrec vagy üvegterrárium, a válasz: "attól függ", attól függ, hol és milyen állatnak. Ha a sisakos kaméleonokra szorítkozunk Magyarországon, lakásban tartással, akkor már sokkal inkább a ketrec felé billen a mérleg nyelve, ezért is döntöttünk ennél. (Üvegterrárium indokolt trópusi hüllőfajok esetében, ahol közel 100 százalékos páratartalomra van szükség.) Egy másik előnye a ketrecnek, hogy otthon könnyebben elkészíthető és valószínűleg olcsóbb is, mint egy üvegterrárium.

Hogyan tovább?

Igen. Eldöntöttük, hogy ketrecet készítünk, mert jobb és könnyebb, de mekkorát? Minél nagyobbat, de természetesen akkorát, amekkora elfér a lakásban, és elég nagy ahhoz, hogy kaméleonunk komfortosnak érezze. Ez a méret kb. 100x80x50-es, vagy nagyobb. Különböző ketrecet kell készíteni hímnek és nősténynek. A nőstény magasabb földréteget igényel a terrárium alján, a tojásrakási biológiai kényszere miatt. Mi tapasztalatainkat hím sisakos kaméleonnak szánt ketrec készítése közben szereztük, ezért tanácsokat is legfeljebb csak ezzel kapcsolatban tudunk adni. Arra mindenesetre számítani kell, hogy a magasabb földréteg és ebből kifolyólag a nagyobb súly miatt a nősténynek szánt ketrec alsó fele robosztusabb kell, hogy legyen.

Alapanyagok

A ketrechez: 5 db 3m-es és 1db 2m-es általunk válogatott fenyőléc (35x17,5-es), 1,6fm (1m széles) vékony guttafólia, 1pár csuklópánt, 200db pozdorja csavar egy csomagban, 20db polctartó derékszög, 1,5fm (1m széles) csirkeháló, kézi tűzőgép, fa ragasztó.

A berendezéséhez: 7db különböző méretű bambusz virágtámasz, 15 literes virágtőzeg, 2db virágalátét, 2db Schefflera 80cm-es.

Összeszerelés

Első lépés a lécek méretre vágása. Ezt a műveletet hagyományos kézi fafűrésszel végeztük. Az első darabok pontos levágása fontos, utána pedig az azonos méretűeket lehet a továbbiak etalonjaként használni. Ha nem is sikerül az első léc pontos levágása, nem tragédia, de az összes többi abból a méretből tökéletesen meg kell, hogy egyezzen az elsővel, különben torz lesz a ketrecünk. Először a hátranéző négyzetet illesztjük össze. Az illeszkedő éleket ragasztóval kenjük be, hogy merevebb legyen majd a szerkezet. Miután bekentünk ragasztóval a két illeszkedő élt, polctartó derékszöggel rögzítjük abban a helyzetben (ábra balra), majd folytatjuk a következő saroknál. Ha az összes sarokkal végeztünk, és elkészült a hátlap kerete, elkezdjük az előlap keretét összerakni. Ha az előlap keretével is készen vagyunk, jöhet a kettő egymáshoz illesztése, ellenőrzés, hogy nem rontottunk-e el semmit. Ha mindent jól csináltunk, pontosan ugyanakkorának kell lennie az első négyzetnek, mint a hátsónak. Ezt követően ezeket kell egymáshoz ragasztani, és kötni a polctartó derékszögekkel és kettőt összekötő további lécekkel. Folytathatjuk az ajtó elkészítésével, és az előlapon a középső fa berakásával, majd a tetején a két merevítő és lámpatartó léc beragasztása lesz a feladatunk. A csuklópántok felszerelésénél óvatosan kell eljárnunk. Fontos a pontos illesztés, különben szorulni fog az ajtó, túl nagy lesz a hézag, vagy csak az egyik csuklópánt fogja tartani az ajtót, ami ezáltal idővel megsüllyed. Apró pozícionálásokat lehet csinálni a csavarok behúzási irányának változtatásával a csuklópánt rögzítésekor. Ha mindezzel megvagyunk, elkészültünk a ketrec fő részeivel (ábra jobbra).

A ketrec alját egy kiszuperált konyhaszekrény hátlapjából készítettünk. Egyszerűen kivágtuk a furnél lemezt dekopírfűrésszel. Nem lesz túl teherbíró, de mivel sík felületen lesz a ketrec, ez nem is lényeges. A furnél lemezt szintén pozdorja csavarokkal rögzítettük körben az alsó kereten, 10 cm-ként egy csavarral. Ezt követően jöhet a guttafólia darabolása. Nem egyszerű feladat :-) Habár valamennyire rugalmas, elég merev is. Próbálja felvenni az eredeti feltekercselt alakját, ezért elég nehéz sík felületté kihajtani. Miután kihajtogattuk, lemértük és bejelöltük, kezdhetjük a méretre vágást. Nekünk nem sikerült jó módszert találni a guttafólia vágására, mivel itthon nem rendelkezünk az ehhez szükséges speciális eszközzel. Mindenképpen valami éles szerszámmal kell próbálkozni, mert egy elhasznált lemezvágó fogó csak összegyűri. A tapétavágó sniccerrel az a gond, hogy elég erősen kell vágni vele a kívánt eredmény eléréséhez, a guttafólia pedig könnyen végigreped. Ha sikerült levágnunk, a tűzőgéppel szögelhetjük fel a keretre (ábra balra). Figyeljünk arra, hogy ne terheljük túl a léceket. Ha a közepénél járunk, szükséges lehet az alátámasztás, hogy ellensúlyozza az általunk kifejtett erőt, és ne törjön el a léc. A csirkeháló darabolása már jóval egyszerűbb, bármilyen csípőfogó vagy lemezvágó olló megfelelő. A csirkehálót – minden egyes kapoccsal –, lehetőleg minél több helyen megfogva szögeljük a léchez (ábra jobbra).

Ha mindezekkel végeztünk, elkészült a ketrec. Hagyjuk száradni a ragasztót 24 óráig. A ketrec berendezése ránk vár. Ehhez mi Shefflerát (umbrella tree) és faágakat javaslunk. A maradék csirkehálóból "függőágyat" készíthetünk kedvencünknek, amit célszerű a spotlámpa alá tenni, így rendszeresen fogja látogatni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://juc1us.blog.hu/api/trackback/id/tr951678510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.