Házi kedvenceinkről: kutya macska hörcsög papagáj

Szeretem az állatokat és szívemen viselem a sorsukat. Magam is rendelkezem házi kedvencekkel. Szeretném ezt a blogot minél több fotóval és állat-történettel, hasznos tanácsokkal, tudnivalókkal feltölteni. Ahogy van időm, fejlesztem, így kialakul az arculata.

hirdetések

hirdetések

FRISS BLOGOK:

NAPTÁR:

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

hirdetések

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás freestat.hu 


statcounter Linkgyűjtemény, linktár Linkkatalógus
Link - Placc Linkgyüjtemény Linkster, a linktér!

Szőnyegkaméleon - Furcifer lateralis (Gray, 1831)

2009.12.20. 02:13 juc1us


http://www.chameleon.hu/images/KAM45.jpgA szőnyegkaméleon (Furcifer lateralis) Madagaszkáron mindenhol előfordul, kivéve az északi és egyes észak-nyugati részeket. A párás élettereken kívül a semi-arid élettereken, sőt a félsivatagos területeken is megfigyelhető.

Nem tartozik a nagy testű fajok közé. 25-27cm-nél nem nő nagyobbra. Gyünyörű színeikkel igazi "terráriumi ékszerek" lehetnek. A hímek általában kevésbé színesek, zöld alapon kékes, sárgás mintásak. A nőstények ragyogó sárga, piros, kék szinűek lehetnek. A faj elnevezése a test perzseszőnyeg szerű mintázatára utál. Mindkét nemre jellemző a testen középen végighúzódó hosszanti irányú világos csík, valamint a csíkot metsző körkörös mintázatok. Viszonylag könnyen tartható faj. Fogságban a hímek kb. 3, a nőstények 2 évig élnek, a természetben általában egy éves korukban elpusztulnak. A nőstények 4-6 fészekaljnyi tojást raknak életük során.

A TERRÁRIUM

A lateralisok sem tarthatók együtt. Az állatokat legalább 40cm x 40cm x 70cm méretű, a kaméleonok tartásához használt inkább magas terráriumban tartsuk (C 4070). A nőstény terráriumának aljára legalább 20 cm vastag föld-tőzeg keveréket tegyünk tojásrakó helynek. Nagyon fontos a megfelelő szellőzés a gombák és baktériumok megtelepedésének elkerülése érdekében. Huzat azonban ne legyen! Célszerű a felső és a hátsó oldalon szellőzőnyílások kialakítása. Amerikában a kaméleonokat ketrecekben tartják és nagyon jók a tapasztalatok. 2002-től én is próbálkozom ketreces tartással. Eddig jók a tapasztalataim.

A HŐMÉRSÉKLET ÉS A VÍZELLÁTÁS

A szőnyegkaméleon nappali 23 és 32 fok között, valamint 15-25 fokos éjszakai léghőmérsékleten érzi jól magát. A lateralis a pardalishoz hasonlóan a viszonylag magas páratartalmat kedveli. Mivel a kaméleonok a párás levegőből is vesznek fel folyadékot a napi 2-3-szori párásítás és az élő növények elengedhetetlenek. Főleg a fiatal állatok vízháztartása igényel nagy körültekintést. A párásítással 70-100%-os relatív páratartalmat biztosítsunk. A vízhiány számos vesebetegség, nyálkahártya és szemgyulladáshoz vezethet, tehát az itatásra nagyon figyeljünk oda. Jó szolgálatot tesznek a folyamatos vízcsepegést produkáló rendszerek (átalakított infúzió vagy barkácsolt csepegtető)

A kaméleonok nappali állatok. A világítást legalább 11-12 órára állítsuk be. Jó szolgálatot tesznek a kapcsoló automaták. Célszerű a reggeli "ébresztőt" nap-kelte után tartani, hogy a természetes fény és a világítás bekapcsolása viszonylagos átmenettel történjen. Este a kaméleon 19.30 körül már elhelyezkedik éjszakára. Próbáljunk igazodni a "beépített" biológiai órához a stressz elkerülése érdekében.

ETETÉS, VITAMINELLÁTÁS

A lateralisokat is a szokásos kaméleon eleségekkel etethetjük: tücsök, viaszmoly, gyászbogár-, rózsabogár lárva, légy, a frissen kikelt állatoknak muslinca, kis termetű más rovarok adhatók. Az állatok táplálását a korhoz és a ,mérethez kell igazítani. A fiatal állatoknak - gyors fejlődésük miatt - ad libitum (mindig legyen előtte) adjunk eleséget. Ügyeljünk a táplálék jóltápláltságára és vitaminozására. Az előző részekben ismertetett A, D3 vitaminozás a lateralisnál is használható. A kifejlett állatokat naponta/kétnaponta etessük. A nőstényeket pároztatás előtt célszerű "feltuningolni", felkészíteni a tojásképzésre megfelelő mennyiségű és minőségű eleséggel. Hasonlóan kell figyelni a tojását lerakott, kimerült nőstény víz és táplálék ellátására. A lateralisok nem nagyon bántják a más hüllőket, kétéltűeket, ennek ellenére azonban kerüljük a más állatokkal való közös elhelyezést.

TENYÉSZTÉS

Viszonylag könnyen tenyészthető faj. Mindig a nőstényt helyezzük a hím terráriumába. A párzás 10-30 percig tart. A sikeres párzás után a nőstény 24-52 nappal rakja le 10-25 tojását. Ásás közben ne zavarjuk meg a nőstényt. Lehet, hogy teljesen el is tűnik az üregben. A nőstény a üreget a tojásrakás után befedi. A tojásokat célszerű azonnal kivenni és keltetőbe helyezni. A tojásokat 1 hónapig 20C-on keltesssük, majd két hét alatt fokoztaosan emeljük a hőmérsékletet 27C-ra. A kelési idő 159-350 nap között lehet. A tojásokat minden nap ellenőrizzük és a penészeseket vagy teljesen beesetteket távolítsuk el. A kisebb horpadások, színesedések nem jelentik feltétlenül a tojás megromlását. A kicsiket az első két hónapban a kifejlettebbeknél valamivel alacsonyabb hőmérsékleten (25°C), külön-külön kis, lehetőleg substratum (aljzat) nélküli terráriumban, műanyag edényben tartsuk. A aljzat nélküli helyen könnyebben megfigyelhetjük az állat székletét, táplálkozását. A megfelelő nagyságú mászóágakat itt se felejtsük el. 1 hónapos kicsiknek naponta 3 alkalommal párásítsuk, mivel hamar dehidratálódnak. Naponta kétszer etessük őket hetes tücsökkel, muslincával, kis legyekkel, melyeket gazdagon vitaminozzunk. A kicsiket is napoztathatjuk, de vigyázzunk, hogy erős, közvetlen napon sokáig ne legyenek. 3-5 hónapos korában válnak ivaréretté.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://juc1us.blog.hu/api/trackback/id/tr101614896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.