Házi kedvenceinkről: kutya macska hörcsög papagáj

Szeretem az állatokat és szívemen viselem a sorsukat. Magam is rendelkezem házi kedvencekkel. Szeretném ezt a blogot minél több fotóval és állat-történettel, hasznos tanácsokkal, tudnivalókkal feltölteni. Ahogy van időm, fejlesztem, így kialakul az arculata.

hirdetések

hirdetések

FRISS BLOGOK:

NAPTÁR:

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

hirdetések

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás freestat.hu 


statcounter Linkgyűjtemény, linktár Linkkatalógus
Link - Placc Linkgyüjtemény Linkster, a linktér!

Az én kutyám húzza a pórázt! 4.

2009.11.12. 02:25 juc1us

A "kihúzhatós" póráz

A kutyafelszerelések közül egyetlenegy sem ért el akkora világsikert, mint a közismert "Flexi", amely a kézben tartott fogantyúból a mérőszalaghoz hasonlóan kiengedi, majd egy rugó segítségével visszacsörlőzi a pórázt pótló zsinórt vagy szalagot. Egyúttal azonban nem is létezik a kutyanevelés szempontjából nézve ártalmasabb szerkezet, mint ez az embernek kényelmet és komfortot ígérő, de az állat szükségleteit, természetes viselkedésrepertoárját csak alig-alig figyelembevevő találmány!

Az embernek szóló ígéretek egyike valahogy úgy szól, hogy "mindig csak annyi zsinór tekeredik le, amilyen messzire van az embertől a kutya, függetlenül attól, hogy a távolság növekszik vagy csökken, ezáltal soha nem gabalyodik össze a póráz". Viszont ennek megfelelően a póráz mindig feszes, a kutyára valamilyen mértékben mindig a haladási irányával ellentétes erő hat. Ennek ellensúlyozására a kutya természetesen ellenállással vagy még erősebb húzással reagál.

A másik óriási hátránya ennek a szerkezetnek, hogy azt a (sokszor hamis!) biztonságtudatot közvetíti a fogantyút a kezében fogó ember felé, hogy a kartávolságnyi ki-be húzásokkal (közben a letekeredést gátló gomb ritmikus nyomkodásával) a kutyáját akármilyen helyzetben magához tudja rángatni, cibálni, vonszolni, tehát nem kell engedelmességi tréning, nem kell a behívás vezényszavát tanulni és gyakorolni, mert van egy technikai segédeszköz, amely ezeket pótolja. Ez a gyakorlat különösen a kb. 10 kg testsúly alatti kutyák gazdái körében rendkívül elterjedt és népszerű. Az ennél nagyobbaknál az egyszerű fizikai erőhatásokról tanultak miatt kevésbé működőképes a dolog, ezért nem is annyira gyakori, bár láttam már kb. 80 kg testsúlyú gazdit, aki rendkívüli technikával csörlőzte saját magát a kan kutyája irányába, amelyik semmit nem csinált, csupán földbe gyökereztette négy lábát egy távolban elhaladó szuka gyönyörködése közepette!

A kutyás találkozásoknál szintén nagy hátrányt jelent a kihúzhatós póráz, mert kihúzott állapotban (5-10 m) nem lehet lekapcsolni a kutyáról, lehetővé téve ezzel, hogy a kutyanormális kontaktust vehessen fel a fajtársával, vagy azzal megfelelő testbeszédjeleket adva kommunikálni tudjon. De ilyen esetekben a gazdik többsége még nem kihúzott állapotban is reflexszerű mozdulattal azonnal benyomja a gombot, meggátolva a kutya további haladását, vagy rosszabb esetben nagyot rántva az állaton. Ezzel csak azt érik el, hogy a kutyaezt a negatív élményt összekapcsolja a másik kutya megpilllantásával, és máris működni kezd a pozitív büntetés tanulási elmélete: a kutyacselekvésekor a gazdi hozzáadott (+) egy negatív élményt, amivel kellemetlen érzést okozott a kutyának. Ez rögződik a kutya agyában, és legközelebb ennek megfelelően fog reagálni az idegen kutyalátványára. A kihúzhatós pórázon vezetett kutyák nevelésénél az 5–10 méterre letekeredett zsinór végén lévő kutyaközvetlen jutalmazása szintén lehetetlen, tehát a pozitív megerősítésnek még csak a lehetőségét is kizárja ennek az eszköznek a tanítási, nevelési időszakban való rendszeres használata! A kutyatréner-kollégák és saját tapasztalataim alapján a pórázon viselkedési problémákat mutató kutyák több mint 90%-ánál a gazdik több-kevesebb ideig próbálkoztak a kihúzhatós gyártmányok valamilyen változatával.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://juc1us.blog.hu/api/trackback/id/tr771519359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.