Házi kedvenceinkről: kutya macska hörcsög papagáj

Szeretem az állatokat és szívemen viselem a sorsukat. Magam is rendelkezem házi kedvencekkel. Szeretném ezt a blogot minél több fotóval és állat-történettel, hasznos tanácsokkal, tudnivalókkal feltölteni. Ahogy van időm, fejlesztem, így kialakul az arculata.

hirdetések

hirdetések

FRISS BLOGOK:

NAPTÁR:

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

hirdetések

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás freestat.hu 


statcounter Linkgyűjtemény, linktár Linkkatalógus
Link - Placc Linkgyüjtemény Linkster, a linktér!

A "Házi kedvencek" tenyésztője: Holló Ildikó és Nagymáté Péter

2009.10.29. 16:17 juc1us

Miért pont ezt az állatfajt választották? Hogyan jött az ötlet, hogy elkezdjenek tengerimalacot tenyészteni?
                                                                                                                                   Először kutyánk lett, Borisz egy Beagle immár 10 és fél éves, később találtunk az utcán egy http://www.hazikedvencek.hu/tenyeszto/images/hollo_ildiko_es_nagymate_peter/6.jpgidős Angol szetter szukát Lizit. Sajnos Ő tavaly meghalt. Malacot 5 éve tartunk. Egyszerűen úgy gondoltuk, hogy kéne még valamilyen állatot tartani. A tengerimalacok mindig is tetszettek, legfőképp a kedves, bájos ábrázatuk.
A tenyésztés mellett egy szomorú esemény miatt döntöttünk. Az egyik malacunk 3 évesen petefészek-ciszta miatt meghalt. Az állatorvosunk tapasztalata szerint ez a betegség azoknál a nőstény malacoknál gyakori, akik nem ellenek. Hogy a másik nőstény malac ne maradjon egyedül ezért vettünk egy angol bóbitás malackát, akihez mikor elérte a megfelelő kort egy tenyésztőtől kölcsönkértünk egy angol rövidszőrű hímet. Hát így kezdődött...

 

Kérem, mutassák be a tenyészetüket! Hogyan kell elképzelnünk egy tengerimalac tenyészetet?

Angol rövidszőrű és angol bóbitás tengerimalacokat tenyésztünk fehér, aguti, krém és sárga színekben. Jelenleg 6 tenyészállatunk van, 4 nőstény (Evetke, Amidala, Flörke és Panna) és 2 hím (Ares és Sascha), és két kedvenc (Citrom és Abigél) Abigélt az utcáról hoztuk fel. Lakásban tartjuk az állatokat világos helyen, ketrecekben.

Állatkereskedésekben látni kopasz, rövid és hosszúszőrű tengerimalacokat is. Tulajdonképpen hány fajta létezik? Miben különböznek az egyes fajták? Melyik a legnépszerűbb, legkeresettebb fajta?

A házi kedvencként tartott tengerimalacoknak számos fajtája létezik a standard szerint:
angol rövidszőrű, angol bóbitás, amerikai bóbitás, abesszín, rex, teddy, svájci-teddy, sheltie, koronás, perui, angóra, texel, merinó, alpaka, mohair, skinny, lunkaira. Az egyes fajták színben és a szőrzet hosszában (a skinny kopasz) és minőségében (göndör, egyenes) térnek el egymástól. Hogy melyik a legkeresettebb fajta? Nos kinek melyik tetszik: van, akinek a hosszúszőrűek, van, akinek a rövidszőrűek. Rövidszőrű változatból sokan keresnek holland mintásat, mint amilyen a Dr. Dolittle című filmben szerepelt. Ilyen színváltozatot Magyarországon tisztán nem tenyésztenek, ezért sajnos ritkán születnek ilyen színű állatok.


Melyik nő meg legnagyobbra?
Legnagyobbra a Cuy nő meg, akár 4 kg fölött is lehet a súlya, de ez a fajta nem alkalmas kedvencként való tartásra. A többi fajta súlya 900-1300 gramm között van.

Mi jellemzi általánosságban a tengerimalacokat? Mennyire alkalmasak a "házi kedvenc" szerepre? Ki tartson tengerimalacokat?

A tengerimalacok kedves érdeklődő állatkák, jellemzően nem harapósak, mint például a hörcsögök. Tengerimalacot az tartson, aki szívesen vállalja a gondozásukkal járó feladatokat (beleértve a rendszeres takarítást, és ha kell állatorvoshoz viszi). De úgy gondoljuk, hogy ez igaz bármilyen más állat esetében.

Mire kell odafigyelni a helyük kialakításánál? Mekkora a helyigényük? Tarthatók egyedül vagy csak párban?

A malacokat lehetőség szerint ketrecben tartsuk és ne terráriumban. A ketrec mérete legalább 80x50 cm legyen, ekkora ketrecben tarthatunk 1 malacot is, de akár hármat is. Azért kell ekkora, hogy ha rohangálhatnékuk támad, (ami gyakran előfordul, ha jól érzik magukat) legyen elég helyük rá. Alomnak faforgácsot esetleg szénát használjunk, mely alá tehetünk egy réteg macskaalmot is. Az almot 4-6 naponta cseréljük az állatok számától függően, így elkerüljük a kellemetlen szagokat, és a malackák is jobban érzik magukat. A ketrecen belül javallott egy kuckó ahova a malackák el tudnak bújni, hogy biztonságba érezzék magukat. Szobahőmérsékleten, leginkább 20-22 fokon érzik jól magukat. A huzatot rosszul viselik. Figyelembe kell vennünk, hogy társas állatok, ezért legalább két malacot tartsunk. Ha nem akarunk tenyészteni, akkor azonos nemű állatokat tartsunk. Legjobb, ha együtt nőnek fel, de általában felnőtt állathoz is lehet fiatal 4-8 hetes kölyköt rakni.

Mi a számukra az ideális takarmány? Milyen csemegével szabad nekik kedveskedni?
Vizet folyamatosan kell biztosítanunk, erre a célra használjunk önitatót. A széna alaptakarmány, mindig legyen az állatok előtt.
Kifejezetten a tengerimalacok számára gyártott tápkeveréket használjuk, ma már elég sok félét lehet kapni az állatkereskedésekben. Naponta kétszer adjunk nekik zöldséget, gyümölcsöt, ami mindig legyen megmosva és megtörölve. Ezek lehetnek: alma, körte, görögdinnye, őszibarack, cseresznye, meggy (ezek magozva), kivi, szőlő, narancs, petrezselyem, sárgarépa (a zöldje is), cékla, tökfélék, paprika, paradicsom, uborka, fű, tyúkhúr, pitypang levél, lándzsás útifű (ezeket olyan helyről szedjük, ahol nem szennyezetek, nem járnak autók).

Milyen betegségekre hajlamosak? A problémák megelőzése érdekében ajánlott-e valamilyen állategészségügyi ellátásban részesíteni őket?
Ha nem megfelelően tápláljuk őket (nem elegendő C-vitamin, rost) és nincsenek tisztán tartva, akkor legyengül az immunrendszerük, és ilyenkor élősködők támadhatják meg őket. (atka, gomba). Probléma esetén minél előbb, forduljunk állatorvoshoz. A másik probléma a helytelen táplálás következtében túl nagyra nő a foguk (ezért fontos, hogy bőven egyenek szénát), ilyenkor nem képesek rendesen enni, amit szintén csak orvosi beavatkozással tudunk helyrehozni.

Szaporításuk nehéz feladat vagy könnyen, maguktól szaporodnak, ha egy párt tartunk együtt? Mit kell tudnia annak, aki szeretné, hogy fialjon a malaca. Egy alomban hány kismalac szokott lenni? Milyen gyakran fialhat egy tengerimalac?
A kölyök tengerimalac már néhány hetesen ivarérett, de a nőstény malac első fedeztetésével várjuk meg kb. öthónapos kort, viszont az első szülésnek a malac 1 éves kora előtt meg kell történnie. A nőstények 13-20 naponta ivarzanak, ami 6-15 óráig tart. Ha a nőstényt 3-4 hétig a kiválasztott hímnél hagyjuk, a fedezés majdnem biztosan bekövetkezik. A vemhesség 68-72 nap. A nőstény az ellés után már néhány órával újra ivarzik, és ha a hím a közelben van, be is fogja fedezni! Ez lehetőleg kerüljük el, és pihentessük a nőstényt vemhességei között. Egy alomban általában 2-3 kismalac születik, de néha akár 4-6 is világra jöhet. Az újszülött kismalac nyitott szemmel szőrösen jön a világra, már pár órásan is képes szilárd táplálékot fogyasztani.

Mire kell odafigyelni a vemhes tengerimalac étrendjének kialakításánál?
Ha eddig a fentiek szerint etettünk, más dolgunk nincs csak, figyeljünk, hogy a vemhesség idején C-vitaminban gazdag étrenden tartsuk (cékla, petrezselyem, paprika, narancs ezekben sok a C-vitamin), ha ez nem megoldható adagoljunk C-vitamint neki.

Mikor választják el a kismalacokat?
4-5 hetesen választjuk el a kismalacokat. Ha nincs mellettük felnőtt hím, a nőstények az anyukkal maradhatnak, amíg új helyre nem kerülnek.

Hol érdemes tengerimalacot vásárolni?
Érdemes közvetlen a tenyésztőtől vásárolni, aki ismeri az állatok igényeit, így tartási kérdésekben is segíteni fog. A tenyésztőnél megnézhetjük a szüleit, tudni fogjuk születési idejét és származását. A felmenők fajtájának, színének és típusának ismerete elengedhetetlen, ha később magunk is tenyészteni szeretnénk.

Melyik a legalkalmasabb életkor arra, hogy új környezetébe kerüljön a kis állat?
Mi kb. 6 hetes korukban adjuk oda a kölyköket az új gazdiknak.

Lehet együtt tartani őket más rágcsálókkal?
Nem szerencsés együtt tartani őket más rágcsálókkal, hiszen nem ugyanaz az életritmusuk, étrendjük, és hát a természetben se élnek együtt.

Meg lehet-e tanítani őket valamire?
Bizonyos dolgokat maguktól megtanulnak, pl.: az etetési idő közeledtével minden neszre hangadással reagálnak. Ha nevükön szólítjuk őket, arra felfigyelnek.


Mennyi ideig él egy tengerimalac optimális körülmények között?
A tengerimalac átlag 6-7 évet él de ismerünk 9 éves kort is megélő malackát.

Létezik-e valamilyen klub vagy egyéb szervezet, ahol a tengerimalac-kedvelők találkozhatnak, illetve eszmét cserélhetnek?
Igen létezik. 2003-ban megalakult a Magyar Tengerimalac Klub melynek célja azoknak a magyarországi kisállattartóknak az összefogása, akik szeretnének részt venni a fajtatiszta állatok tenyésztésében és kiállításában, vagy egyszerűen többet szeretnének tudni kedvenceikről. Előadásokat, kiállításokat, egyéb szakmai és kötetlen programokat szervez, illetve tanácsadással segíti az újdonsült tengerimalac tartókat. Ennek a klubnak mi is a tagjai vagyunk.

A kutya- és macskakiállításokhoz hasonlóan a tengerimalacoknak is rendezek olyan eseményeket, ahol a tenyésztők összemérhetik az általuk tenyésztett állatokat? A tengerimalacoknak is van törzskönyvük, vagy milyen módon igazolja a tenyésztő a származásukat?
Igen rendezünk kiállításokat, melyeken a hivatalos magyar fajtaleírások (standardok) alapján minősítjük az állatokat. Létezik egy Championátus- rendszer is, melynek keretében a valóban kiváló tengerimalacok - a kiállításokon megszerzett várományok alapján - megszerezhetik a Champion címet is. A kiállításokon természetesen szívesen látjuk a fajtajelleg nélküli állatokat is, akik "Kedvenc" osztályban versenyezhetnek, és a fajtatiszta állatokhoz hasonlóan bírálati lapot és sorolást kapnak.


Magyar Tengerimalac Klub saját törzskönyvezést folytat. Azon malac tulajdonosok, aki nem a klubtag tenyésztőjétől vásároltak kedvencüket a klub kiállításain kérhetik az úgynevezett "törzskönyvi ajánlást". Ha a bíró úgy ítéli meg, hogy rendelkezik az adott fajtának megfelelő külső jegyekkel, tehát az állatot fajtatisztának találja, akkor megkapja azt. Azokra a tengerimalacokra, amelyek rendelkeznek törzskönyvi ajánlással, kérhető a központi regisztráció! A regisztráció azt eredményezi, hogy az adott állat bekerül az MTK törzskönyvező rendszerébe, és ez által neki, vagy a későbbiekben született kölykeinek törzskönyv váltható ki az MTK-nál. A regisztráció nem jelenti automatikusan a törzskönyv kiváltását is, csupán azt, hogy az MTK nyilvántartásba vette az adott állatot! A már meglévő állatoknál a felmenőkről elfogadjuk a tulajdonos által leadott adatokat. Új almot törzskönyveztetni csak a már az MTK-ban regisztrált és törzskönyvvel rendelkező szülők kölykei esetében lehet. Az MTK tagjai számára a törzskönyveztetés nem kötelező, viszont mindenki, aki regisztráltatja állományát, ezt követően köteles minden nála született kölyköt regisztráltatni.

Hol érdemes tájékozódni a tengerimalacok tartásáról, igényeiről?
Léteznek könyvek, melyek közt vannak jók és vannak kevésbé jók. Két könyvet ajánlanánk: Siklósi István és Illyés Csaba - Házi kedvencek (ezt a Fressnaft áruházakban lehet kapni, Peter Gurney - Mit kell tudni a tengerimalacokról. Itt van persze az Internet is, ahol sok-sok oldal foglalkozik a malackákkal, érdemes kilátogatni kiállításokra, ahol a tenyésztőkkel lehet beszélni, tanácsot kérni tőlük és szívesen várjuk az érdeklődőket a Magyar Tengerimalac Klub klubnapjain is (a programokról információ: www.tengerimalacklub.hu).

 

Egy házi kedvenc tartásában a gazda és az állat is örömét leli. A kutya farkcsóválással, a macska dorombolásával fejezi ki örömét, elégedettségét. A tengerimalacoknál honnan lehet tudni, hogy jól érzi magát?
Ha egy malac vidám, jókedvű azt - tapasztalatunk szerint - kétféleképpen mutatja ki: vagy őrült futkosásba kezd (ezért kell többek közt nagy ketrec), vagy mind a négy lábával elrugaszkodva ugrál pattogatott kukoricaként úgy, hogy akár 180° -ot elfordulva ér földet.

Milyen fórumon lehet Önökkel kapcsolatot létesíteni?
Velünk személyesen klubnapokon, kiállításokon lehet találkozni. A Klubnak létezik egy levelező listája, merre fel lehet iratkozni. Illetve e-mailen keresztül lehet hozzánk fordulni kérdésekkel. (ildiko@elcobaya.hu, pepe@elcobaya.hu, web: www.elcobaya.hu)

Köszönöm és további sikeres tenyésztői munkát kívánok!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://juc1us.blog.hu/api/trackback/id/tr271484326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.