Házi kedvenceinkről: kutya macska hörcsög papagáj

Szeretem az állatokat és szívemen viselem a sorsukat. Magam is rendelkezem házi kedvencekkel. Szeretném ezt a blogot minél több fotóval és állat-történettel, hasznos tanácsokkal, tudnivalókkal feltölteni. Ahogy van időm, fejlesztem, így kialakul az arculata.

hirdetések

hirdetések

FRISS BLOGOK:

NAPTÁR:

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

hirdetések

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás freestat.hu 


statcounter Linkgyűjtemény, linktár Linkkatalógus
Link - Placc Linkgyüjtemény Linkster, a linktér!

A felelős állattartás hét aranyszabálya 6. utódok

2009.10.28. 23:42 juc1us

Ha eldöntöttük, hogy milyen célra, milyen fajtájú, nemű, keverék vagy fajtatiszta kiskutyát szeretnénk és annak elhelyezéséről is gondoskodtunk, jön a következő lépés, a vásárlás.
Ha keverék kutyus mellett döntöttünk, forduljunk állatvédőkhöz vagy keressünk fel egy kutyamenhelyet. Csakis egészséges, oltott, lehetőleg féregtelenített kutyát vegyünk magunkhoz. Fajtatiszta kölyköt jónevű, megbízható tenyészetből válasszunk, ha keveset tudunk az adott fajtáról, vigyünk magunkkal valakit, aki tapasztalt ezen a téren.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szocializáció
A tenyésztőnek a kutya jövője szempontjából sorsdöntő nevelési feladatai vannak, amelyek a kölyök jellemének kialakítása, helyes felnevelése szempontjából fontosak. A kölyök születése után megkezdődik az első kritikus időszak, amely a 21.napig tart. Ebben az időszakban a kiskutyáknak a külvilággal alig van kapcsolata. Amire szükségük van, azt anyjuktól megkapják.
A tenyésztő figyelme ilyenkor az anyakutyára irányul, elengedhetetlen az optimális tejterme- léshez szükséges szakszerű táplálás. A második fejlődési szakasz első része a 22-28.napos kor.
Az egész fejlődési periódus, talán legkritikusabb szakasza. Az érzékszervek működni kezdenek lát, hall a kiskutya és már a saját lábán is tud mozogni.
A második fejlődési szakasz második része a 29-49. napig tart. Amit ezekben a hetekben megtanulnak vagy megtapasztalnak egész életükben megtartják. Ebben a szakaszban a kölyköket okvetlenül tanítani kell. Ekkor kezdődik meg a szocializálódás az alomtestvérekkel, ilyenkor dől el az is, hogy a későbbiekben milyen magatartást tanúsítanak más kutyákkal szemben. Az 5.héttől kezdődik az emberekkel való megbarátkozás folyamata. Korábban nagyon gyenge szálak fűzik egymáshoz, s a kölykök számára ezek egyáltalán nem tartósak. De ha az ember és a kutyakölyök között szoros a kapcsolat ebben az időszakban, a kutyában örökre rögzül ez a kutya-ember kötelék. S ha egyszer bevésődött, igazából sohasem szakad el. Ezen kapcsolat kialakításában és megerősítésében van döntő szerepe a tenyésztőnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A harmadik kritikus szakasz a 8-12.hétig tart. Óriási stresszhatás a kölyök számára, amikor egy napon hirtelen megválik anyjától és alomtársaitól, a megszokott környezetétől. Ilyenkor kerülnek új gazdihoz a kiskutyák.
A negyedik kritikus szakasz a 12-16.hétig tart. Ez az utolsó időszak arra, hogy az esetleg elmulasztott szocializálódási hiányokat intenzív és célszerű foglalkozásokkal némileg pótoljuk, bár a végeredmény nem lesz tökéletes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Táplálás
A kutyakölyök etetése általában a választás után kezdődik, noha előbb is elkezdhető. A választás természetes úton kezdődik meg, amikor a kölykök elérik a 3-4.hetes életkort. Ekkor már szívesen elfogadnak lágy, nedves, ezért könnyen rágható táplálékot. Az alomtestvéreket együtt kell etetni, számuktól függően 1 vagy 2 tálcáról, a kölykök közötti vetélkedés elősegítése érdekében. A legtöbb alom 6 hetes korára teljes mértékben leválasztható és átállítható egy adott komplett eledelre. A kiskutyáknak olyan könnyen emészthető eledelre van szüksége, amelyből a lehető legtöbb tápanyagot tudják felhasználni.4 hetes korban négyszer kell etetni a kutyakölyköket,6 hetes kortól kb.3 hónapos korig háromszor,6 hónapos kortól 1 éves korig kétszer,1 éves kortól pedig áttérhetünk a napi egyszeri etetésre. Az etetések gyakorisága és az eledel mennyisége nagymértékben függ a kutya fajtájától, a kifejlettkori testtömegtől. Egyes óriás fajtáknál célszerű megtartani a napi kétszeri etetést, a napi adag elosztása mellett a gyomorcsavarodás elkerülése érdekében.
A táplálékváltás mindig fokozatosan történik, javasolt a 1-2 hetes átállási idő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nevelés
A kölyök nevelését el kell kezdeni, amint megérkezett-amíg fiatal, lelkesen tanul és még nincsenek rossz szokásai. Két nélkülözhetetlen szó, amit meg kell tanulnia -az első a neve, amihez természetesen örömnek kell társulnia, a második szó a "NEM" ami tiltást, nemkívánatos cselekedetet takar.

A fiatal kutya gyakran vizel és székel. Minden jóízű alvás, etetés, itatás, játékos hancúrozás után ki kell vinni a megszokott helyre, hogy dolgát végezhesse. A megszokott hely szagingere könnyebben készteti a kiskutyát dolga végzésére.

Fontos, hogy az első napokban mindig ugyanaz a személy, ugyanabban az időben, ugyanarra a helyre vigye a kiskutyát dolgát végezni.
12 hetes kortól elkezdhető az alapvető parancsok tanítása: "lábhoz", "ül", "marad", "gyere". A tanítás rövid ideig tartson, a kutya számára élvezetes legyen. A sikeresen végrehajtott feladatokat dicsérettel, jutalomfalattal honoráljuk .Legyünk türelmesek!


Egészség, higiénia
Amint átvesszük a kölyköt, érdemes minél hamarabb állatorvossal megvizsgáltatni.
Célszerű a látogatást összekapcsolni egy általános beszélgetéssel, aminek keretében információt kaphatunk a kiskutya etetéséről, az oltási programról, féregtelenítésről, bol-hairtásról, ivartalanításról.
A kiskutya ápolása közben ellenőrizzük, hogy szemei, fülei és a végbél környéke tiszta-e?
Rendszeresen ellenőrizzük a karmok állapotát. Általában a kölyköknek nincs gondjuk a fogaikkal és az ínyükkel, de akár már 1 éves kortól megindulhat a lepedékképződés a fogak tövében. Ezért fontos, hogy biztosítsunk az alapos rágásra, rágcsálásra elegendő alkalmat. A szőrzet hosszúságától és minőségétől függően eltérő gondozást igényelnek a különféle kutyafajták. A szakszerű ápoláshoz kérjük a tenyésztő vagy kutyakozmetikus tanácsát!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://juc1us.blog.hu/api/trackback/id/tr961482782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.