Házi kedvenceinkről: kutya macska hörcsög papagáj

Szeretem az állatokat és szívemen viselem a sorsukat. Magam is rendelkezem házi kedvencekkel. Szeretném ezt a blogot minél több fotóval és állat-történettel, hasznos tanácsokkal, tudnivalókkal feltölteni. Ahogy van időm, fejlesztem, így kialakul az arculata.

hirdetések

hirdetések

FRISS BLOGOK:

NAPTÁR:

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

hirdetések

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás freestat.hu 


statcounter Linkgyűjtemény, linktár Linkkatalógus
Link - Placc Linkgyüjtemény Linkster, a linktér!

A felelős állattartás hét aranyszabálya 2. szeretet

2009.10.28. 22:19 juc1us

A technika korában, a városok zajától, a sok piszoktól és bűztől menekülve egyre jobban vágyakozunk a természet után. Az elvesztett természet egy - egy darabkáját jelképezik, adják vissza nekünk az állatok. A kutya elsőként szegődött az ember mellé, és az idők folyamán hű társává lett jóban - rosszban.

Az állatbarátok és az állatvédők gyakran képviselik azt az álláspontot, amely szerint az állatok jobbak az embernél, és azért fordulnak szeretettel az állat felé, mert az emberekben csalódtak. Pedig az igazán szép és léleknemesítő állatszeretet az összes élőlény általános szeretetéből fakad, és ennek az általános szeretetnek fontos része az emberszeretet is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdemes szívünkbe vésni J. V. Widmann gondolatát: "Szeretek mindent, ami csak él". (Widmann: A Szent meg az állatok)

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Az ember és az állatok szeretete megindítóan szépen kapcsolódik össze, amikor beteg, sérült, elesett emberek megsegítésére vesszük igénybe állatainkat. Testi és lelki betegségben egyaránt enyhülést, a fájdalom, a magány, az elszigeteltség, a kiszolgáltatottság oldódását hozza egy-egy kedves állat, amely szeretettel fordul a beteg felé.

Állat- és emberlélektani szempontból is érdekes és tanulságos dolog a gazda és kutya összehangolódásának tanulmányozása. Fontos jelzés már a kutya kiválasztása is (miért éppen azt a bizonyos fajtát választja az illető), de igazából a kapcsolat későbbi fejlődése és kiteljesedése alakítja ki a hasonlóságokat kutya és gazdája viselkedésében, sőt, nemritkán még a megjelenésében is. Ez az egymásra hangolódás szeretetteljes kapcsolatban jöhet csak létre. Előfeltétele, de egyben következménye is ennek, hogy a kutya és az ember egyformán elégedettek legyenek egymással.

A kutya képes eltérni az ösztönös, merev viselkedési formáktól és az érzelemnyilvánításban "szabadon kitalált" (K. Lorenz) módokon kifejezni érzelmeit. És ezeket a kifejezési módokat kizárólag az emberrel szemben alkalmazza, kutyatársaival szemben ragaszkodik az öröklött viselkedési mintákhoz.
Mindez segítségére van a gazdának abban, hogy kutyáját, mindkettőjük örömére, tanítani, nevelni tudja.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kutya tanítása

A tanítás fontos elemei a jutalom és a büntetés. Jótékony hatással bír, ha amikor csak lehet, igyekszünk a "büntetendő cselekményt" megelőzni, és a helyes cselekvést jutalmazni (pl. szobatisztaságra neveléskor).

Ha elkerülhetetlen a büntetés, az kövesse lehetőség szerint minél gyorsabban a "bűntettet". Akár percekkel később is, a kutya már nem tudja, hogy miért kapja a büntetést. Fontos a következetesség, a türelem, a tapintat.

A fenyítés mértékének megítéléséhez fontos figyelembe venni a kutya egyéniségét, érzékenységét.
Bizonyos fajtáknál a testi és a lelki érzékenység egybeesik, másoknál egyik vagy másik kifejezettebb.
Nem szabad meggondolatlan fegyelmezéssel és büntetéssel elvenni a kutya életörömét, önbizalmát!
Ha gazda és a kutya között szeretetteljes kapcsolat van, ez nem következhet be.

A tanításban, nevelésben is a legfontosabb tehát: a SZERETET

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://juc1us.blog.hu/api/trackback/id/tr631482643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.